2 Temmuz 2013 Salı

1929 Ekonomik Buhran "Kara Perşembe"

Büyük ekonomik çöküşün başlangıç tarihi simgesel olarak “Kara Perşembe” dir. (24 Ekim 1929,yani hisse senetlerinin birdenbire değer kaybettiği gün).Aslında ABD’de 1926’da gayrimenkullerde,1929 başlarında otomobil sektöründe bir durgunluk başlamıştı.1925-1929 arasında borsadaki yükseliş, bir avuç Amerikalının geçici refahına yol açan dönemi açtı. Spekülatif gelirlerdeki bu yükseliş, ülkenin reel zenginlikleriyle uyuşmamaktaydı. “İflas”, bunalımın nedeni değil uygun ortamıydı.
 ABD’nin dünya çapındaki ekonomik ağırlığı(dünya sanayi üretiminin %45’i) nedeniyle sarsıntı, dış ülkelerdeki yatırımların geri çekilmesi ve uluslararası ticarette durgunluk yüzünden tüm ülkelere yayıldı. 1930’da bütün bir Amerika kıtası, Avustralya ve Yeni Zelanda bunalımdan etkilenmiş durumdaydı. Devletler altın ile yaptıkları ödemeleri durdurup paralarının değerini düşürdüler. Gelişme yolundaki yeni ülkeler, bunalımdan en ağır darbeyi yediler. Bu ülkelerin tüm dış gelirinin dayanağı olan belli ürünleri ihraç etmeleri imkansız hale gelmişti. Avrupa ve özellikle Fransa, sıkıntılara bir süre daha direnmeyi başardı. Ancak, Viyana’nın en önemli bankacılık kuruluşu olan Kreditanstalt’ın Mayıs 1931’de kapanması, bu direnişin de tükendiğini gösteriyordu.
 1932 yılı sonunda sanayi dünyasındaki gerçek işsizlerin sayısı 40 milyona ulaşmıştı; bu rakam, hayat seviyesindeki düşüşü açıklamaya çalışan istatistikleri, fiyatların da düşmesi nedeniyle gülünç hale getiriyordu. 1935 yılında dünya ticaret hacmi, 1928 yılındakinin %40’ına inmişti. Bunalım, zihniyetlerde de değişime neden oldu. Ekonomik ve siyasal liberalizm, bunalımın sorumlusu olarak görüldü ve yeni çözümler aranmaya başladı. Planlama ve benzeri yöntemlere başvuran ABD ile Fransa gibi demokrasiler ılımlı çözümlere yönelirken, Almanya’da işsizler Nazi totalitarizminin çılgınlıklarına kapıldılar.Böylecebunalım,İkinci Dünya Savaşı’nın başlıca nedeni olarak yaşanacaktı.[1]



[1]ThemaLarousse, Milliyet Yayınları, İstanbul, 1993-1994 s. 248

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder