2 Temmuz 2013 Salı

İkinci Dünya Savaşındaki Lojistik Stratejiler

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra pek çok ülke ulaştırmanın ve tedarik zinciri akışının çok önemli etkileri olduğunu anlamıştı. Hareket kabiliyeti kısıtlı olan ordular savaş süresince ağır kayıplar vermişlerdi. Organizasyon ve Planlamanın sağladığı iyi hazırlanmış lojistik operasyonlar galip ülkelere savaşı kazandıran en temel etkileri oluşturmuşlardır. Böyle bir dönemde ulaştırma ve lojistiğin ülkeler ekonomisi ve ticareti açısından önemliliğide artmaktaydı.
Hızlı gelişen ulaştırma ve bilişim teknolojileri bakımından birbirlerine üstünlük sağlamaya çalışan ülkelerin tarihte yaptıkları savaşların ardından kaybettiklerini kazanma fırsatını yakalamak için birbirleriyle ağır sonuçları olan İkinci Dünya Savaşı’na girmişlerdir. Bu savaş süresince üstünlük sağlama rekabeti savaşan ülkeler arasında ileri bir rekabet noktası yaratmıştır. Günümüzde kullandığımız pek çok teknolojinin icadı bu savaş döneminde ortaya çıkmıştır.
Lojistik ve ulaştırma bilimi ilk defa profesyonel anlamda bu savaş esnasında kullanılmıştır. Pek çok keşif ve insanların ihtiyacı olan ürünlerin hareket kabiliyetini arttıran buluşlar bu dönemde gerçekleşmiştir. Dünyanın en büyük askeri çıkarma operasyonları bu savaşta meydana gelmiştir. Düşmana üstünlük sağlama uğruna imkansız denilen pek çok işlemler ve organizasyonları gerçekleştirmişlerdir. Füze, Atom Bombası, Boru Hattı Taşımaclığı, Kargo Uçakları, Sığ Kıyı Çıkarma Araçları gibi pek çok yeni buluşlar bu dönemde insanların ihtiyacını karşılamaya başlamıştır. Askeri stratejik operasyonlar sırasında yapılan lojistik ve tedarik zinciri hatalarının ne kadar büyük kayıplara neden olduğu da bu savaşta görülmüştür.

“Ekonominin gelişmesinde başlıca lüzumlu olan, yollar, demiryolları, limanlar, kara ve deniz ulaştırma vasıtaları milli mevcudiyetin maddi ve siyasi kan damarlarıdır. Refah ve kuvvet vasıtasıdır.(1930)”  Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözü ülkemizde de ulaştırmanın ve lojistiğin öneminin farkına varıldığının kanıtıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder